top of page
Annelie van Duijn

"Wat staat er allemaal in een ouderschapsplan?"

Veelgestelde vraag nummer 2. “Wat staat er allemaal in een ouderschapsplan?” Het is wettelijk verplicht een ouderschapsplan op te stellen voor ouders die getrouwd zijn geweest of een geregistreerd partnerschap hebben gehad. Ook wanneer er geen gezamenlijk gezag is vastgelegd. Voor samenwonende ouders, met gezamenlijk gezag is een ouderschapsplan opstellen ook verplicht na beëindiging van de samenleving. Oftewel, heb je samen kinderen gekregen en ga je uit elkaar? Maak een ouderschapsplan! 🍀 Het idee van een ouderschapsplan geeft sommige ouders spanning merk ik. Wat hebben we aan een plan als mijn ex het toch niet gaat nakomen? Leg ik mezelf niet vast met zo’n contract?

Er ligt een negatieve lading overheen terwijl in mijn praktijk een ouderschapsplan juist duidelijkheid, rust en uitvalsbasis geeft. Het opmaken van dit plan geeft wel eens strijd of spanning aan tafel maar als het er eenmaal ligt, kunnen ouders het als leidraad gebruiken in hun communicatie, hun opvoedingsafspraken en als naslagwerk bij (on)voorziene situaties😉✨. Wat er allemaal voorbij komt in het plan is breed en deels afhankelijk van jullie wensen en kinderen. Een aantal juridische zaken staan vast en nemen we enkel met elkaar door, denk aan: Tot wanneer loopt de alimentatieplicht? Welke rechten heeft een kind in omgang met beide ouders? Wat te doen in noodsituaties? Bij zeker 75% van de punten is het echter wel nodig dat jullie als ouders in gesprek gaan over wat vast te leggen in het plan. Zoals bedtijden, bedroutines, feestjes/verjaardagen, piercings/tatoeages, ga zo maar even door. Welke afspraken maken jullie over wanneer jullie als ouders met elkaar in gesprek gaan als er iets niet zo lekker loopt met één van de kinderen? Wat als je als ouder de kinderen hebt maar zelf niet thuis kan zijn vanwege een werkevent of uitje? Wie vraag je als eerst voor opvang? Je ex? Of regel je altijd zelf opvang? Sommige vragen voelen overdreven voor ouders, omdat ze denken dat het zo allemaal niet uitgeschreven hoeft te worden. Tot het misgaat, ouders even geen goed contact hebben of allebei druk zijn. En juist op die momenten is het zo fijn om een leidraad te hebben en te weten wat te doen. Dat voorkomt onnodige spanningen en dus conflicten.




Ik werk in mijn ouderschapsplan met een flink aantal onderwerpen die we allemaal stuk voor stuk doornemen. Het belangrijkste is dat het een ouderschapsplan wordt met afspraken die passend zijn bij de manier van het ouderschap uitoefenen van ouders. Ga jij als vader bijvoorbeeld elke week 2x sporten in de avond, dan is het goed om na te denken hoe dat op te vangen als je de kinderen hebt. Of ga je jaarlijks 4x voor werk naar het buitenland? Hoe zie je dat voor je straks in jouw weekend dat je de kinderen hebt? Ben je verliefd geworden op iemand? Wanneer stel je hem of haar dan eigenlijk voor aan de kinderen? of wanneer vertel je het de andere ouder?


Samen naar de toekomst kijken, ik help jullie graag! Wil je meer weten? Zoek me op!


Lieve groet,

Annelie

0620096151 | annelie@familyagency.nl


10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page