top of page

"Wanneer vertellen we het de kinderen? en hoe!?"

“Ik denk dat we dit het aller lastigste vinden aan dat hele scheiden” zei laatst een moeder tegen me tijdens het traject. De angst om ondraaglijk veel verdriet bij je kinderen te voelen of zien, zelf het gevoel van falen ervaren, wat als het is uitgesproken naar de kinderen nog een stukje meer omhoog komt. Het ideaalplaatje waar gevoelsmatig niet meer aan wordt voldaan. Verdriet, angst, pijn, zorgen!?


De kinderen. Ouders blijven bij elkaar voor de kinderen en gaan voor ze uit elkaar. Het goede voorbeeld geven, of het goede voorbeeld zijn. Lastige overwegingen voor alle stellen die ik sprak. Het is allemaal zo ontzettend persoonlijk dat er geen vaste routine te delen is in hoe je het haar/hem of ze allemaal vertelt. Wel zijn er verschillende organisaties die ervaringen van kinderen die een scheiding hebben meegemaakt delen, hier kunnen ouders soms fijne tips vinden. Ook is er goed na te denken over het moment van delen, de hoeveelheid informatie tijdens de boodschap en de woordkeuzes die jullie kunnen maken. Deel de boodschap samen is mijn licht dwingende verzoek, waarom? Ook dat vertel ik je graag aan tafel.




Het tijdstip van vertellen, de verdere dagplanning, de verdere weekplanning? overal kan over nagedacht worden. Dus dat doen we samen aan tafel. Jullie kennen jullie kinderen het beste, weten hoe ze met andere lastigere situaties zijn omgegaan en wat ze nodig kunnen hebben als z verdrietig of boos worden. Ook de eigen emoties van ouders zijn belangrijk vooraf te bespreken. Hoe ga je met elkaar om als papa wel moet huilen en mama niet tijdens het vertellen? Hou je elkaar vast? Troost je elkaar? Wat vertel je over je eigen verdriet? En waarom?

Hoe ga je om met vragen van je kinderen waar je nog geen antwoorden op hebt?


Als ouderschapsbemiddelaar heb ik dusdanig veel ouders gesproken die deze situatie al hebben doorgemaakt dat ik jullie kan helpen passende keuzes te maken, in samenwerking met jullie en jullie kennis over jullie kinderen. Een weloverwogen plan, waarin jullie elkaar steunen en vertrouwen voor dat gesprek is belangrijk. Ik help jullie graag!


8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page